Lege doosjes medicijnen worden uitgedeeld!

Apothekers in de regio Alkmaar gaan komende week via een ludiek protest aandacht vragen voor het nijpende tekort aan medicijnen, dat volgens de Apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland (APCON) komend jaar alleen maar groter dreigt te worden.

Tijdens de actie op donderdag 5 december zullen er lege doosjes medicijnen worden uitgedeeld, slechts voorzien van een sticker met de tekst ‘bittere pil’ erop. In het doosje zal APCON een A4’tje met uitleg over de actie én een gedicht uit naam van de Sint stoppen. “We hopen dat heel Nederland gaat aanhaken bij de actie, om het landelijk aan de kaak te stellen”, aldus APCON.

Download hier het A4’tje

Indien u wilt aansluiten aan deze ludieke actie dan staan hieronder de benodigde materialen ter beschikking.

Volgens de coöperatie was er vorig jaar een tekort aan 769 soorten medicijnen, waaronder de anticonceptiepil en schildkliermedicijnen. “Honderdduizenden patiënten zijn daarvan de dupe geworden. Dit jaar dreigt het tekort twee keer zo groot te worden”, waarschuwt het APCON.

Patiënten in gevaar

Volgens de organisatie zal daardoor een steeds grotere groep patiënten in gevaar komen. “Dat kan zo niet langer, er moet iets gebeuren. De maatregelen die de minister heeft aangekondigd, zijn niet voldoende.”

Volgens Chris Sindhunata, voorzitter van APCON en zelf apotheker, zijn er de afgelopen tijd zelfs voorbeelden te noemen van mensen die in het ziekenhuis zijn beland, omdat hun eigen medicijn er niet meer was en vervangende medicijnen niet bleken te werken. “Plastabletten zijn bijvoorbeeld moeilijk te vervangen, omdat ze een specifieke stof bevatten. Als dit niet werkt, houden mensen vocht vast en moeten ze voor behandeling naar het ziekenhuis. Verspilde moeite”, aldus Sindhunata.

De patiënt is volgens de APCON nu de dupe, omdat hij of zij pas in de apotheek merkt dat zijn of haar geneesmiddel niet beschikbaar is. Apothekers weten vaak nog wel een alternatief medicijn aan te dragen, maar “apotheekteams zijn de boodschappers van het kwaad. Zij moeten de patiënt vertellen dat hij zijn vertrouwde medicijn niet krijgt en tegelijk willen ze hem geruststellen. Ze krijgen echter steeds vaker te maken met boze reacties.”

Nieuwe maatregelen

Onlangs heeft de minister aangekondigd maatregelen te willen nemen tegen het groeiende medicijntekort. Daarom wordt de voorraad in Nederland in 2020 voor vijf maanden aangevuld. De apothekers zijn blij met de aandacht die het probleem krijgt, maar dit is volgens Sindhunata geen structurele oplossing. “Dit is alleen symptoombestrijding. Er moet wat gedaan worden aan het prijsbeleid in Nederland (in het blauwe blok hieronder uitgelegd).”

Waarom is er een tekort?
APCON wijt het medicijntekort aan twee factoren: ten eerste jaagt het zongenoemde voorkeursbeleid van zorgverzekeraars geneesmiddelenfabrikanten weg uit Nederland. Dat houdt in dat doordat zorgverzekeraars van een aantal medicijnen alleen de variant met de laagste prijs vergoeden, fabrikanten daarom steeds vaker eerst leveren aan landen waar de prijzen hoger liggen.

Daarnaast worden medicijnen steeds vaker geproduceerd in ‘goedkope’ landen als China en India. Geneesmiddelen voldoen lang niet altijd aan de Nederlandse kwaliteitseisen, waardoor de medicijnen moeten worden teruggeroepen. Apothekers verwachten dat dat vaker gebeurt.

Omdat apothekers nu gemiddeld bijna 18 uur kwijt zijn aan het oplossen van het tekort, geeft de APCON aan dat de maat voor hen nu vol is. “Het is hozen, terwijl het schip zinkt. Daarom zullen zij rond sinterklaas en kerst via ludieke acties aandacht vragen voor het probleem van de medicijntekorten. De patiënt dreigt de dupe te worden en dat is onacceptabel.”

Deel dit artikel om de actie te steunen. Reageer als jullie apotheek deel neemt aan deze actie.

Dit artikel was de moeite waard om te delen.

Groet,

Ellen Kruize – Kok

Bron: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/257638/alkmaarse-apothekers-waarschuwen-voor-groot-medicijntekort

Advertentie