Vrijheid | Column | Carlo Schneider |

U weet vast dat apothekers tot het gilde van de vrije beroepsbeoefenaren behoren. Maar wat is vrijheid als je aan 1001 regels gebonden bent?

Mijn vader heeft als jochie de tweede wereldoorlog bewust meegemaakt. Zijn vader, mijn opa dus, was enige jaren spoorloos. Gearresteerd en afgevoerd voor de Arbeitseinsatz. Na enkele jaren is het gelukt te ontsnappen. De oorlog heeft het karakter van mijn pa en ook zijn levensloop mede bepaald. En ja, via hem ook de mijne. Pa wilde doorleren, studeren. Hij mocht niet. Na de middelbare school moest er gewerkt worden en de centjes thuis afgestaan. Ik had wat harsens, en wat pa niet mocht moest ik dan maar wel doen. Pa stimuleerde het studeren altijd zoals hij het noemde. Kan er nog om lachen. Pa stimuleert nog steeds. Opa, dat heb je nou al 10 keer gezegd -).

Als apotheker heb ik de voor mij juiste job gevonden, of beter: het was een idee van pa. En zo werd ik een vrije beroepsbeoefenaar zonder vrijheid. Zit ik in een keurslijf van alle mogelijke regeltjes en ben de regie en de autonomie voor een groot deel kwijt. Daarom voer ik mijn eigen oorlogjes. Ten strijde trekken tegen alle mogelijke onrecht en administratieve geneuzel die totaal niets toevoegt aan het dagelijkse reilen en zeilen. Zo komt wellicht ooit beetje bij beetje iets van onze vrijheid terug. Een jaar geleden tegen agressie en geweld in apothekenland. Dat is zeker minder geworden maar nog lang niet genoeg. Aandacht vragen voor de oorzaken daarvan zoals geneesmiddeltekorten en administratieve regels van verzekeraars. Daar valt nog een wereld te winnen. Die pakhuizen, we moeten het nog zien. Ruim een maand geleden heb ik hemel en aarde bewogen om mijn assistentes getest te krijgen op corona. Dat is bij 1 gelukt. De anderen niet. De brief onlangs van de ARBO deed de deur dicht, apotheekmedewerkers werden niet getest. Dan maar eens een persoonlijke mail naar onze voorzitter. Die stuurde een app-je naar de Minister. En ja hoor, op 5 mei kwam groen licht. Aris bedankt. Beter laat dan nooit.

Heeft u de plannen van de zorgverzekeraars voor 2021 al bekeken? Wat denk je dan, alleherejezuschristus of haalt u de schouders op? De een gaat door met de PREM. Lekker belangrijk, ook echt ieder jaar weer noodzakelijk. Toegevoegde waarde zo goed als nihil. Dan willen ze ook nog eens ruime openingstijden gaan belonen. Of als je de klanten via afhaalkluisjes de deur uit jaagt. Dit onder het mom van klantgerichte instelling. Euuh. Ik investeer liever in mensen. Dat wordt afgestraft dus. Overigens zijn wij nu in crisistijd en is bijna niet aan voldoende zorgmedewerkers te komen. Ondertussen wel de hele dag telefonisch bereikbaar maar slechts 6 in plaats van 10 uur voor publiek toegankelijk. Levert geen enkel probleem op. De huisartsen zijn nul uur toegankelijk. Dat werkt ook. 

Achmea wil zo ongeveer alle hulpmiddelen bij de apotheek weghalen. Maakt het allemaal voor iedereen een stuk makkelijker en overzichtelijker. En ook goedkoper. Ja hoor. Briljant plan. De beste oplossing lijkt mij onderhand dat ALLE apotheek-gelieerde instanties stoppen met meegaan in de aanbestedingen. Of je betaalt zelf of je zoekt het maar uit. Niks overdragen van patiënten en allerhande rimram tegen bodemprijzen. Opzouten. Laat ze maar eens een daad stellen. VGZ stuurt alleen op geld. Ben je drie jaar op rij te duur dan krijg je geen contract meer. Dan weet ik het goed gemaakt: medische noodzaak wordt per direct VOLLEDIG afgeschaft. Vorige week 20 minuten met een klant besteed aan een prijsverschil van 1 cent voor 90 omeprazol capsules. Van verzekeraar gewisseld dus ander preferent middel. Het ultieme voorbeeld van absurditeit in regeltjesland. Heel gewoon toch dat je als zorgverlener daarmee bezig bent. Discussies over 1 cent! Beste verzekeraars, buldert u nu van het lachen? Ik zou, zeker in het licht van de dagelijkse werkelijkheid de ogen uit mijn kop schamen. Tunnelvisie, plank voor de kop, klap van de molen. Dit is echt not done. Zegt u het maar.

Per 1 januari 2021 hangen we een poster op: wilt u iets anders dan uw verzekeraar wenst? Dat kan, wel ff zelf betalen en de rest regelt u maar met uw verzekeraar. Het argument dat de verzekeraar anders geen contract meer wil bieden lijkt me overtuigend genoeg. Zorghelden? Je doet gewoon je ding en ondertussen blijven ze de poten onder je stoel vandaan halen. Maakt me niet uit welk beroep je hebt. Als het niet gaat zo als het moet dan moet het maar gaan zoals het gaat!
En trouwens, heeft u al naar de cijfers van april gekeken? Niet best zeker? Wordt nog een interessante 2e helft van dit jaar. Ondertussen vertrouwt het volkje nog steeds op onze zorg. Vele klantjes bivakkeren noodgedwongen of vrijwillig in het buitenland. Onze pakketjes vliegen over de hele wereld. Ze kennen ech nie zonder ons.

De happy activist, tot in de pruimentijd.

Corona, crisis, wachtrijen, vrijheidsbeperking? Ach jongen, je hebt de oorlog niet meegemaakt zegt pa. Vaders hebben altijd gelijk. The Cranberries; Zombie

Carlo Schneider
Laren Nh

Bron: apotheekkennisbank

Advertentie