‘Eh, komt iemand me nog helpen of niet?’ Apothekersassistent – Ellen Kruize Kok

De thee was nog maar amper doorgeslikt of daar gingen we weer. Op naar de balie dit keer.

Een man met wit haar kwam de lege wachtruimte van de apotheek binnen. Hij was nog niet eens bij de balie toen hij al riep: ‘Eh, komt iemand me nog helpen of niet?’

Petra liep naar voren en wenkte mij met haar mee te gaan. Ze begroette de man en kreeg wat gebrom terug. Ze vroeg hem naar zijn naam en geboortedatum.

‘Harms, 1938,’ snauwde hij meer nog dan dat het praten was. Toen ik hem eens goed bekeek, zag ik dat hij in zijn pyjama stond. Hij had rimpels in zijn gezicht en smeet een grote enveloppe op de balie.

Op dat moment kwam er een vrouw met een rollator binnen. Ze liep op meneer Harms af en zei: ‘Pap, neem dat ding nou eens mee en gebrúik hem ook! Ik zet even de auto weg!’ En weg was ze weer.

Petra maakte de enveloppe open. Er zaten grote lijsten in, vol met moeilijke namen die veel weg hadden van de recepten die ik net aan het klaarmaken was. In de computer zocht ze meneer Harms op en vroeg ter controle naar zijn adres. Daarna vergeleek ze de geboortedatum op het scherm met die op de papieren. Ook checkte ze dit nog bij meneer.

Een antwoord kreeg ze niet. Meneer Harms liep inmiddels rood aan en schreeuwde: ‘Ze hebben me in het ziekenhuis de verkeerde pillen gegeven!’

De tekst gaat verder na de afbeelding.

Het boek is klaar. Bekijk het hier.

Petra bleef rustig en vroeg hem of hij misschien even wilde gaan zitten. Ze benadrukte dat ze de tijd wilde nemen om alles goed te controleren. Je zag de spanning bij meneer wegvloeien, hij haalde rustiger adem en de kleur in zijn gezicht werd weer normaal.

Toen meneer eenmaal zat, controleerde Petra de lijst met de lijst in de computer. Het waren zo veel namen dat ik er zelf geen raad mee had geweten. Petra gelukkig wel. Ze liet me zien dat meneer in het ziekenhuis pantoprazol had gekregen en dat hij normaal gesproken losec (stofnaam: omeprazol) kreeg.

Ik schrok daarvan en begon meteen te twijfelen aan de deskundigheid van de mensen in het ziekenhuis waar het recept van afkomstig was. Petra zag dat en legde meteen uit: ‘Beide zijn het protonpompremmers, ofwel maagzuurremmers. Ze doen allebei hetzelfde. Het zijn broertje en zusje kan je wel zeggen. In het ziekenhuis gebruiken ze soms andere medicijnmerken of varianten voor dezelfde aandoening. In dit geval hoeven we niets te doen, meneer heeft nog omeprazol in huis. De rest van het recept moeten we wel klaarmaken. Hij krijgt pijnstillers en verband.’

Ik mocht 30 stuks diclofenac 75 mg uit de kast halen, terwijl Petra de recepten verder verwerkte. Daarna zocht ze de verbandmaterialen in het magazijn op.

Toen we aankwamen met de spullen stond meneer Harms op. Zijn dochter stapte net ook weer binnen. Met een opvallend zachte stem vroeg meneer Harms me: ‘Ben je leerling?’ Ik knikte. ‘Dan heb je nog een hoop te leren met die medicijnen. Wat een vreselijk taaltje! Het is maar goed dat mijn dochter me altijd helpt met dat spul.’

Petra legde meneer Harms en zijn dochter alles nog even uit over de maagtabletten, de pijnstillers en het verband. Toen keek hij me aan en zei: ‘Ik heb precies gehoord wat ze je daarstraks vertelde. Het ziekenhuis doet het anders, maar het is níet verkeerd. Ik was geschrokken omdat ik het niet wist. Ik ken die namen allemaal niet en dat is zo frustrerend. Maar straks, dan weet jíj hier ook alles van, kind.’

Via mijn boek neem ik je mee achter de schermen in de apotheek

Hier lees je het eerste hoofdstuk dat ik deel uit mijn boek: Een kijkje in het leven van de apothekersassistent – Educated Drug Dealer dat ik aan het schrijven ben. En speciaal op dag van de Apothekersassistent 28-9-2021 deel ik dit verhaal met jullie. Het is heel spannend, want ik ben best een beetje bang voor de reacties.

Ik schrijf in dit korte verhaal over mijn kijkdag in de apotheek en neem jullie mee achter de schermen. Ik had toen nog geen idee hoe het was om apothekersassistent te zijn.

Laat me alsjeblieft weten wat je ervan vindt!

Groet,

Ellen Kruize

Waarheen?

Wij zijn verhuisd

Hier kan je nu alle nieuwe blogs vinden: https://ellensocial.nl/category/blog/apothekersassistentenblog

Nieuws uit de farmacie
https://ellensocial.nl/nieuws/apotheek-nieuws

Krijg je geen e-mails meer?

Hier kan je elke week het nieuws uit de farmacie zien en krijg je nieuwe blogs binnen.
https://ellensocial.nl/over-ellen/nieuwsbrief

Bijvoorbeeld exclusieve goodies, hoofdstukken uit het boek of kortingen.

Waar is de shop?

Hier kan je alle items bekijken: https://ellensocial.nl/winkel

Welke socials kan ik volgen?

Blijf op de hoogte van de leukste posts op de socials

We gaan gewoon door! Maar nu hebben we wat meer tools om dingen mooier weer te geven en alles op één platform is wel zo overzichtelijk.

Wie ben ik

Ellen Kruize


“Ik begon mijn carrière in 2005 als apothekersassistent. In 2013 kwam aan die carrière een abrupt einde. Ik liet het er niet bij zitten en ik ben ondernemer geworden en vandaag de dag ben ik communicatie adviseur. Mijn hart ligt nog steeds bij de zorg. Daarom ben ik een boek gaan schrijven en blijf ik mijn collega’s in de apotheek steunen waar ik kan.”

Yes, mijn boek is leverbaar!
Een boek over mijn leven als apothekersassistente. Van de eerste kijkdag in de apotheek, de opleiding, naar stage en verder. Naast mijn eigen verhaal komen ook collega’s aan het woord allen vanuit een verschillend perspectief. Het zijn heerlijke anekdotes om te lezen. Ik wil heel graag patiënten een kijkje geven achter de balie van de apotheek. Samen bereiken we meer. Lees de boekrecensies.


Heb je het boek gelezen? Stuur je me dan een e-mail? Ik ben heel benieuwd naar je mening. Ik ben een bezige bij. Via mijn eigen website www.ellensocial.nl werk ik als communicatie adviseur.

Apotheek

Huisartsenpraktijk

Zorg

Nieuwe blog: https://hartvoordezorg.home.blog/

Nieuwste berichten

Advertentie

11 Comments

 1. Goed beschreven, heb zelf ruim 40 jaar in een apotheek gewerkt. Wil het boek graag bestellen voor mijn kleindochter die ook met de assistente opleiding is begonnen.

  Like

 2. Ooohhh, ik heb dit boek in pre-order staan. Ik wacht al maanden met smart en nu ik dit stuk heb mogen lezen ben ik al he-le-maal benieuwd naar het boek!
  Nog even geduld… hopelijk kan ik het boek snel helemaal lezen!

  Like

 3. Ellen Kruize,
  Erg herkenbaar. Mijn eerste dag zei een meneer: bij jou gaat het altijd fout. Nu naar 20 jaar vraagt hij altijd speciaal mij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s