Boekrecensie: Educated Drugdealer

Recensies


Over

Een kijkje in het leven van een apothekersassistente. Lades vol doosjes, vitrines vol tubes, witte jassen en een mysterieuze sfeer; ik heb het natuurlijk over de apotheek. Van lotions voor waterpokken tot gefluisterde vragen om Viagra®, als apothekersassistent maak je het allemaal mee. Altijd al willen weten wat er nu precies gebeurt tussen het moment dat een arts jouw recept voorschrijft en je het recept mee naar huis krijgt? Schrijnende, leuke, sappige ervaringsverhalen lezen? Dan heb je het juiste boek gevonden! Geen geromantiseerde verhalen, maar gewoon zoals het er aan de andere kant van de balie aan toe gaat.

Boekrecensies

Iedereen is wel eens bij de apotheek geweest, maar hoe de werkzaamheden er van een apotheek-assistente of apotheker eruit ziet, staan we niet bij stil. Ellen Kruize Kok neemt je in Educated drugdealer mee in deze wereld. Hoe zal ik na het lezen van dit boek tegen mijn volgende apotheekbezoek kijken?

Helaas kom ik geregeld bij de apotheek omdat ik standaard medicatie nodig heb. Toen ik dit boek mocht lezen, was ik dan enorm benieuwd naar de opzet van dit boek en vroeg ik mij af of ik meer zou leren van het leven van een apotheek-assistente. Nou dit laatste kan ik wel beamen!

Kruize Kok neemt de lezer mee vanaf haar meeloop-dag in een apotheek als jong meisje tot aan haar werk als opleider voor apotheek-assistentes. Hierdoor heeft ze een breed verhaal beschreven over het wel en wee van het leven achter de balie van een apotheek. Dat er meerdere controles plaatsvinden, wist ik al in verband met mijn medicijngebruik. Deze zijn van dermate zwaarte dat ik dit wel eens gezien en ervaren heb.

In Educated drugdealer lezen we over wat een apotheek-assistente doet, de contacten met de bezoekers en wat er allemaal op een dag voorbijkomt aan werkzaamheden en contacten. Het is een vak waarbij je altijd op scherp moet staan en je een grote verantwoordelijkheid draagt. Naast de werkzaamheden laat Kruize- Kok informatie zien over een aantal medicatie en laat ze collega’s aan het woord. Hierdoor kreeg ik zicht op het werk van verschillende apotheekvormen.

Educated drugdealer is met een makkelijke en vlotte pen geschreven. Je hebt als lezer het gevoel Ellen echt te leren kennen en ze is open naar de lezer toe. Het boek is voor een breed publiek toegankelijk om te lezen en de korte hoofdstukken zijn echt prettig. Hierdoor leest het boek makkelijk weg en het geeft je als lezer informatie. Wie graag eens een kijkje wil hebben in de wereld van de apotheek zou dit boek echt eens moeten lezen. Ook voor diegene die misschien dit werk wil gaan doen is dit boek echt interessant. Het is echt niet alleen maar bezig zijn met medicatie, maar deze baan vraagt zoveel meer dan alleen dat. Denk aan communicatieve vaardigheden, scherp zijn, verantwoordelijkheid dragen, bewust werken en natuurlijk ook een dosis humor hebben.

Ik heb dit boek met plezier gelezen en het is echt een leuk en informatief geschreven boek. Ik denk dat de lezer inzicht geeft over hoe belangrijk het werk is van de medewerkers van een apotheek. Het vraagt veel van ze om ons gezond te houden of te ondersteunen in de problematiek die we als mens op medisch gebied kunnen tegenkomen. Complimenten aan Ellen om dit informatieve en vrolijke boek zo te delen met de lezer!

Antoinette Boekensteeg

Iedereen die wel eens bij een apotheek heeft gezeten en zich geërgerd heeft afgevraagd wat er zo lang duurt zou dit boek eens moeten gaan lezen.

Er gebeurd zoveel, zichtbaar en onzichtbaar. Ellen neemt je in dit boek mee op reis. Van het begin van haar keuze tot het worden van apothekersassistente tot de hartverscheurende verhalen van patiënten die gebruik maken van de apotheek.

Bij haar hoofdstuk over de morfine cassette moest ik dan ook even slikken, als je dit niet weet sta je er nooit bij stil.

Alle termen in het boek worden uitgelegd, dus mocht je denken hè apothekers assistente is dat iets voor mij? Neem dan eens een kijkje achter de balie en lees dit boek, ik weet zeker dat je overtuigd raakt!

Immers een pilletje is zoveel meer dan een pilletje.

Zoals ze het beschrijft, ze zijn er vanaf het moment dat we onze ogen openen openen tot ze voor eeuwig sluiten. Niet op de voorgrond maar o zo belangrijk.

En dat lange wachten, dat komt omdat er van het moment van je recept tot je het daadwerkelijke doosje met pilletjes talloze momenten zijn waarop dingen moeten worden nagekeken, vele checks en andere controles om er zeker van te zijn dat jij je medicijnen veilig kan gebruiken.

Dit kan Ellen je feilloos uitleggen, het enige wat je hoeft te doen is dit boek open te slaan en beginnen met lezen.

De gastblogs, grappige momenten en recepten en nog veel meer zijn allemaal bonussen! Zeker wanneer je in het apotheek wezen zit lig je gegarandeerd compleet in een deuk.

Maar Ellen haar verhaal was voor mij als leek het allermooist, je voelt de passie voor het vak. En dat maakt dit boek ijzersterk.

Nienke Booktastic

Een goed boek voor wie meer wil weten hoe het eraan toe gaat in de apotheek. Een inkijkje vanaf de andere kant van de balie. Waar lopen assistentes dagelijks tegenaan? Met wie krijgen ze te maken? Wat is de reactie van klanten? Maar ook: hoe gaan ze zelf om met dit soort gesprekken en bijbehorende emoties. Leuk zijn ook de blogs, die geven een goed beeld en belichten de verschillende facetten van het vak. Mijn eigen vrouw is apothekersassistente dus voor mij was er veel herkenning wat betreft de verhalen waar zij vaak mee thuiskomt. Ik vind dit boek echt een aanrader.
Ronald van Assen


Educated drugdealer, ja je moet maar op zo een titel komen. Maar met een kern van waarheid. In dit boek worden we meegenomen in de wereld van de apothekersassistente. Iedereen komt daar wel eens mee in aanraking. Maar wat houdt het in? Wat komt er bij kijken om apothekersassistente te worden? Wat maak je zoal mee? In dit boek komen we het allemaal te weten.

Al lezend krijg je een kijkje achter de schermen en in het leven van de auteur Ellen. De opleiding tot apothekersassistente, als je dat zo leest is dat best pittig en ben je aan het einde van de opleiding net een wandelende encyclopedie. Al die medicijnen en bestandsdelen. Vergeet niet de grote verantwoordelijkheid bij het maken van poeders, zalfjes of het verstrekken van medicijnen. Een foutje is gauw gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Het is trouwens een hele kunst om de recepten van artsen te ontcijferen, die hebben wel zo een onduidelijk handschrift. Complimenten aan degene die het recept klaar maakt.

De verhalen zijn interessant en hier en daar leer je er ook nog van. Het boek bevat naast het verhaal van Ellen ook bijdrages van collega’s, ieder met hun eigen verhaal of belevenis. Dat leert dat geen ervaring hetzelfde is. Naast de verhalen wordt er ook uitleg van werking etc. van medicijnen gegeven. Voor de een leerzaam, voor de ander een herkenning van namen van medicatie. Dat laatste geld voor mijn persoontje toen ik in de mantelzorg zat en bijna dagelijks onderweg was naar de apotheek.

Samengevat : Een boek met een persoonlijk tintje door dat de auteur zelf uit de wereld van apotheek komt. Het boek geeft op een open manier een kijkje achter de schermen van het werken in de apotheek. Het geeft ook aan dat het een beroep is met een grote verantwoordelijkheid. Een vak dat zeker niet voor iedereen is weggelegd. Ga er tegenwoordig maar staan met al die mondige medemensen. Je moet dan wel erg stress bestendig zijn en een mega geduld hebben. Boek is zeker het lezen waard.

Mijn dank gaat uit naar Uitgeverij E & E voor het beschikbaar stellen van een digitaal recensie exemplaar. Boek is o.a. verkrijgbaar bij: Uitgeverij E&E Bol , Libris, Standaardboekhandel, Bookspot, Bruna.
Elma Bruin


Educated drugdealer
Een kijkje in het leven van een apothekersassistente. Wat een leuke titel heeft de auteur voor boek gekozen, dan denk ik niet meteen aan een apothekersassistente maar aan een crimineel. Humor. Het is heerlijk vlot geschreven en het is niet alleen maar droge stof over medicijnen en haar schooljaren. De lange wachttijden bij de apotheek is bij iedereen bekend. Na het lezen van dit boek, kun je als patiënt er meer begrip voor opbrengen. Als je weet hoe bewerkelijk sommige medicijnen zijn als eindproduct om nog maar te zwijgen over de standaard hoeveelheid extra controles die er zijn, voordat het medicijn daadwerkelijk de cliënt bereikt. Sommige persoonlijke verhalen spraken me erg aan en daarvan bleef de afloop van de gehele situatie soms in het ongewisse, zoals die inleveractie van de gebruikte naalden. Ik had wel willen weten hoe dat is afgelopen…
Inge Arons


Altijd al eens willen weten hoe het er achter de schermen bij de apotheek aan toe gaat? In dit boek kom je er achter. In dit boek lees je over het leven van Ellen, hoe zij apothekersassistente werd en wat ze heeft meegemaakt in de apotheek.
Je leest het als een levensloop met tussendoor alle dingen die je meemaakt in een apotheek. Ik heb er van genoten, het boek las vlot weg en was niet ingewikkeld.

Toen ik de achterflap las dacht ik dat het boek vooral verhalen vertelde van wat zich in de apotheek afspeelt. Maar wat ik leuk en verrassend vond, was dat het boek ook veel over het leven van Ellen liet zien. Je leest over haar eerste stagedag, opleiding en de leuke en minder leuke dingen die ze meemaakt. De korte verhalen van andere apothekers en apothekersassistente waren ook echt een leuke toevoeging!

Het boek is een aanrader om te lezen, iedereen komt weleens in de apotheek en het is leuk om te weten wat zich achter de schermen afspeelt. De volgende keer bekijk ik het met andere ogen als ik er kom. Vooral met veel respect, er wordt keihard gewerkt met een hoge verantwoordelijkheid!
Marije De Ruiter


Ik had het voorrecht om dit boek al te mogen lezen. Het is een leuk boek wat makkelijk weg leest. Het is interessant om te lezen en te leren hoe het er aan de andere kant van de apothekersbalie aan toe gaat. Het zorgde bij mij als patiënt voor meer begrip. Ik denk dan ook dat het in elke apotheek moet liggen op de wachtkamertafel. Ook door de verschillende blogs is het geschikt voor korte leesmomentjes. Kortom een aanrader!
Leoni Lukens


Ook ik heb het boek kunnen lezen
Als apotheker bemerkte ik heel veel herkenning. Wat voor mij wel een eye-opener was, waren de verhalen vanuit het perspectief van een stagiaire.
Een aanrader voor iedereen. Al dan niet werkzaam in een apotheek.
Paul Stoutenberg


Review of recensie plaatsen

Via deze kanalen kan je een review plaatsen.

Wil je me mailen dan zet ik jouw recensie ook op deze pagina en bij Uitgeverij E&E.

Advertentie