Apotheekmuseum – Apothekersassistenten editie 8 – De poedervouwmachine

Remember the old days
Wie weet nog wat dit is? Vroeg ik aan jullie.

De reacties zijn geweldig om te lezen. Echt zoveel van jullie hebben met dit apparaat gewerkt. We kregen zelfs informatie over de investering en een verhaal over dit apparaat met een foto.

Sipke: Als antwoord op @EllenKruizeKok: Je had 2 merken poedervouwmachines, dit was de Mercedes onder die apparaten. Ik heb in 1985 een nieuwe gekocht voor de apotheek, kosten ongeveer 8000 guldens. Daar kon je in die tijd een knappe auto voor kopen.

Ellen: Op de LinkedIn post kwamen ook veel leuke reacties binnen.

Dirk: Als hij niet goed uitgelijnd was dan knapte de zekering. Vind het zelf wel rustgevend om met dat wiel je poeder rond te slingeren, maar het schoonmaken was een helse klus

Er is veel mee geproduceerd

Maagpoeders, slaappoeders en combinaties van PCM/coffeine/diazepam daarna ging men over op een ‘moderne’ versie, met plastic kokertjes.

Patricia schreef over haar ervaringen en stuurde een foto in. We hebben haar verhaal onder de foto’s in dit bericht gezet.

Wil je ook een verhaal met een foto delen? Mail me dan.

Patricia

De Poedervouwmachine

Zie hier een foto uit de oude doos, die ik vond tijdens het opruimen opzoek naar de kerstspullen voor kerst 2021.

De foto is gemaakt in het eerste deel van mijn tweede stage jaar (1998) van de toen nog apothekersassistent dagopleiding in Lelystad, waar ik destijds woonde. Ik liep toen stage bij apotheek Koster, een gezellige buurt apotheek, met veel assistenten, twee apothekers, en veel ruimte en tijd om van alles te leren en te zien over dit fantastische vak, ons beroep, wat ik tot op heden met 2 kleine uitstapjes, nog steeds met veel plezier beoefen maar dan nu elders in Hoofddorp. Wat een tijd! Daarin maakten wij nog van alles, van capsules en zetpillen, van crèmes en zalven, oplossingen en spoelingen, maar ook de oog- en oordruppels kwamen voorbij.
En toen ook nog deze fantastische machine: De Poedervouw Machine! Wat een apparaat was dat! Niet in bezit van elke apotheek! Loei zwaar, robuust, maar deed wel wat nodig was, mits je hem goed instelde en had voorbereid hahaha!

En dan die stofzuigerslang…wat een herrie gaf dat hahaha!

Maar aan het eind was ik blij als het resultaat daar was, mijn poeders goed gelukt waren volgens recept, om af te leveren en mijn stage punten weer waren behaald.
Jammer dat tegenwoordig deze mooie machines, ons nostalgie die ons geleerd was, niet alleen van deze machine, maar het recepteren van talloze recepten, met toebehoren daarbij, langzaam verdwenen uit de huidige openbare apotheken. Want ik vind wel, dat mede daardoor, ik dit mooie vak van ons, goed heb leren kennen en begrijpen, goed geleerd heb wat medicijnen zijn, en betekenen, wat wij er mee kunnen, wat wij doorgeven aan de patiënten en cliënten elke dag. Ik vond dat ons vak als apothekersassistent hier begon, bij de basis, en ben ik nog steeds erg blij dat ik hierin dagelijks mijn werk in kan uitoefenen! Er is veel veranderd, niet alleen ik op de foto hahaha, maar als ik dan naar deze oude foto kijk….dan kijk ik met een lachend en tevreden herinnering aan deze mooie tijd, met deze fantastische poedervouw machine!

Lieve groet Patricia Lapré,
Apothekersassistent in de Driemeren.


Ellen: Ps. In mijn boek deel ik ook een stukje over het vouwen van poeders met de hand weliswaar.

Groet,

Ellen Kruize

Waarheen?

Wij zijn verhuisd

Hier kan je nu alle nieuwe blogs vinden: https://ellensocial.nl/category/blog/apothekersassistentenblog

Nieuws uit de farmacie
https://ellensocial.nl/nieuws/apotheek-nieuws

Krijg je geen e-mails meer?

Hier kan je elke week het nieuws uit de farmacie zien en krijg je nieuwe blogs binnen.
https://ellensocial.nl/over-ellen/nieuwsbrief

Bijvoorbeeld exclusieve goodies, hoofdstukken uit het boek of kortingen.

Waar is de shop?

Hier kan je alle items bekijken: https://ellensocial.nl/winkel

Welke socials kan ik volgen?

Blijf op de hoogte van de leukste posts op de socials

We gaan gewoon door! Maar nu hebben we wat meer tools om dingen mooier weer te geven en alles op één platform is wel zo overzichtelijk.

Wie ben ik

Ellen Kruize


“Ik begon mijn carrière in 2005 als apothekersassistent. In 2013 kwam aan die carrière een abrupt einde. Ik liet het er niet bij zitten en ik ben ondernemer geworden en vandaag de dag ben ik communicatie adviseur. Mijn hart ligt nog steeds bij de zorg. Daarom ben ik een boek gaan schrijven en blijf ik mijn collega’s in de apotheek steunen waar ik kan.”

Yes, mijn boek is leverbaar!
Een boek over mijn leven als apothekersassistente. Van de eerste kijkdag in de apotheek, de opleiding, naar stage en verder. Naast mijn eigen verhaal komen ook collega’s aan het woord allen vanuit een verschillend perspectief. Het zijn heerlijke anekdotes om te lezen. Ik wil heel graag patiënten een kijkje geven achter de balie van de apotheek. Samen bereiken we meer. Lees de boekrecensies.


Heb je het boek gelezen? Stuur je me dan een e-mail? Ik ben heel benieuwd naar je mening. Ik ben een bezige bij. Via mijn eigen website www.ellensocial.nl werk ik als communicatie adviseur.

Apotheek

Huisartsenpraktijk

Zorg

Nieuwe blog: https://hartvoordezorg.home.blog/

Nieuwste berichten

Advertentie