Werken in Coronatijd – Apothekersassistent Annelies

Bij mijn collega’s sta ik erom bekend dat ik soms ongeduldig en misschien wel eens te perfectionistisch ben.

Werken in Coronatijd

Periodes met griepepidemieën zijn er elke winter wel geweest, periodes met meer overleden patiënten ook. Maar het voorjaar van 2020 was een hele bijzondere tijd.
Het begon in China, waar rond de jaarwisseling een nieuw virus rondging, dat snel om zich heen greep met veel dodelijke slachtoffers. Even later hoorden wij van besmettingen in Italië in een gebied waar ook Nederlandse toeristen op wintersport waren geweest. Het carnaval in het zuiden van het land hielp mee om het virus verder te verspreiden.

Op 30 januari 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van een nieuw coronavirus uit tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid en had de hele wereldeconomie in zijn greep. Het nieuws stond bol van feiten en fabels. De website van het RIVM had alle records gebroken. Angst voor een onbekende ziekte deed veel mensen zoeken naar antwoorden op vragen als: ‘Heeft het dragen mondmaskers zin?’ Ondertussen waren de kippen al maanden opgehokt vanwege een uitbraak van vogelgriep en bleven miljoenen mensen vechten tegen ongeremde celdelingen in hun eigen lichaam.

Bij Annelies rees toen ook de vraag: ‘Wat is de grootste dreiging in je leven?’

Toen het virus z’n intrede deed in Nederland, werd er eerst wat laconiek gereageerd: Het is maar een griepje. Even later bleek in het zuiden van het land een ware explosie van ziekenhuisopnames, overvolle IC’s en waren er veel sterfgevallen te betreuren.

De overheid nam maatregelen, eerst wat aarzelend: geen handen schudden en de scholen kunnen openblijven. De Nederlandse bevolking ging massaal hamsteren en niet alleen wc-papier. Ook in de apotheek was het een bizar hectische week, de groothandel kon niet aan de grote vraag voldoen en de volgende dag niet al het bestelde leveren. Rijen wachtende klanten, die met lege handen weer naar huis gingen. Er werd ook opnieuw aangevraagd als er nog voor maanden in huis was. De angst dat er een tekort aan medicijnen zou ontstaan had heel Nederland in de greep.

Gedurende deze hectische week ging de intellectuele Lockdown in werking: iedereen zoveel mogelijk thuis werken, de scholen, veel winkels en de kappers gingen dicht, ook de huisartsenpraktijk en de fysiotherapiepraktijk bleven dicht. In de apotheek werden maatregelen genomen om zo min mogelijk handcontact van klanten op de handverkoopdoosjes te hebben: rode afzetlinten. Corona-aanwijzingen op de deur moest voorkomen dat er meer dan 3 personen tegelijk binnen waren. Ook het aannemen van papieren recepten en doosjes zou besmettingsgevaar op kunnen leveren, dus ‘alleen telefonisch bestellen via de huisarts’ werd de mantra. Ze bleven deze zin herhalen aan al die mensen die gewoon met hun doosje aan de balie stonden: ‘want de huisarts is dicht en dat het altijd zo bij de apotheek kon’

Na die eerste paniek werd het erg rustig aan de balie. Er werd zoveel mogelijk bezorgd, ook bij jonge gezinnen. Juist de ouderen, waar het bezorgen eigenlijk voor bedoeld was, kwamen echter gewoon aan de balie, de strenge hygiëne maatregelen en het advies zoveel mogelijk thuis te blijven gold niet voor deze kwetsbare groep, dachten ze zelf.

‘We bezorgen wel bij u’ was ons advies. ‘Nee, dat hoeft niet, zo komen wij de deur ook nog even uit.’ Zucht…

Het verhaal gaat verder onder de afbeelding.

Met name de oudere mannetjes met hun katoenen zakdoeken (hoezo: ‘snuit uw neus in papieren zakdoekjes, die u gelijk weggooit’) hadden er een handje van om tegen de balie aan te leunen, zich met hun handen overal aan vasthoudend. Zodra zo iemand de deur weer uit was gingen wij weer aan de slag: met wegwerphandschoenen aan, stuk van de Tork-rol en de spuitfles desinfectiealcohol ten strijde tegen de onzichtbare virussen, die zich overal op de plexiglas balieschermen, balieranden en het pinapparaat konden bevinden.

In deze periode waren ook weer de jaarlijkse functioneringsgesprekken met de apotheker. Iedereen kwam aan de beurt om hoe het gaat, de collegiale verhoudingen, hun functioneren, de aanvullende cursussen, het reilen en zeilen door te spreken. Voor Annelies kwam er deze keer niet veel anders uit dan het gesprek van het jaar ervoor: ‘Je functioneert goed, bijscholingscursussen volg je voldoende, nog een paar jaar, je pensioen komt in zicht’.
Wensen en ambities voor de toekomst had Annelies niet meer zoveel. De afgelopen jaren waren best heftig geweest met de mantelzorgtaken voor haar ouders, het werk was in die tijd een welkome afleiding geweest. Nu merkte Annelies dat deze levenservaring haar vaak de
uiste woorden gaf in het klantencontact, ook al was een verhaal soms erg herkenbaar en kwam dan ‘binnen’. Zo’n paar woorden raakte haar dan zo, dat ze naar achteren liep en een collega vroeg om de volgende klant te helpen. Gelukkig was hiervoor begrip binnen het team. Ach, en iedereen had wel eens wat, niet zeuren maar doorgaan!

Wie is Annelies?

Annelies is al heel wat jaren apothekersassistent en gastblogger, ze werkt in een dorpsapotheek.

Er staat een blog van Annelies in mijn boek Educated Drugdealer!

Groet,

Ellen Kruize

Waarheen?

Wij zijn verhuisd

Hier kan je nu alle nieuwe blogs vinden: https://ellensocial.nl/category/blog/apothekersassistentenblog

Nieuws uit de farmacie
https://ellensocial.nl/nieuws/apotheek-nieuws

Krijg je geen e-mails meer?

Hier kan je elke week het nieuws uit de farmacie zien en krijg je nieuwe blogs binnen.
https://ellensocial.nl/over-ellen/nieuwsbrief

Bijvoorbeeld exclusieve goodies, hoofdstukken uit het boek of kortingen.

Waar is de shop?

Hier kan je alle items bekijken: https://ellensocial.nl/winkel

Welke socials kan ik volgen?

Blijf op de hoogte van de leukste posts op de socials

We gaan gewoon door! Maar nu hebben we wat meer tools om dingen mooier weer te geven en alles op één platform is wel zo overzichtelijk.

Wie ben ik

Ellen Kruize


“Ik begon mijn carrière in 2005 als apothekersassistent. In 2013 kwam aan die carrière een abrupt einde. Ik liet het er niet bij zitten en ik ben ondernemer geworden en vandaag de dag ben ik communicatie adviseur. Mijn hart ligt nog steeds bij de zorg. Daarom ben ik een boek gaan schrijven en blijf ik mijn collega’s in de apotheek steunen waar ik kan.”

Yes, mijn boek is leverbaar!
Een boek over mijn leven als apothekersassistente. Van de eerste kijkdag in de apotheek, de opleiding, naar stage en verder. Naast mijn eigen verhaal komen ook collega’s aan het woord allen vanuit een verschillend perspectief. Het zijn heerlijke anekdotes om te lezen. Ik wil heel graag patiënten een kijkje geven achter de balie van de apotheek. Samen bereiken we meer. Lees de boekrecensies.


Heb je het boek gelezen? Stuur je me dan een e-mail? Ik ben heel benieuwd naar je mening. Ik ben een bezige bij. Via mijn eigen website www.ellensocial.nl werk ik als communicatie adviseur.

Apotheek

Huisartsenpraktijk

Zorg

Nieuwe blog: https://hartvoordezorg.home.blog/

Nieuwste berichten

Maria

Bij mijn collega’s sta ik erom bekend dat ik regelmatig gekke dingen zeg, zelf vind ik dat best meevallen.

Maria is apothekersassistent en gastblogger, ze werkt in een dag- en nachtapotheek.

Trudy

Bij mijn collega’s sta ik erom bekend dat ik enthousiast ben en een duidelijk eigen mening heb.

Trudy is apothekersassistent en gastblogger, ze werkt in de apotheek.

Angelique

Bij mijn collega’s sta ik erom bekend dat ik veel geef om klanttevredenheid en vraagbaak ben.

Angelique is een zeer ervaren teamleider in een grote openbare apotheek en nu is ze ook gastblogger.

Ella

Bij mijn collega’s sta ik erom bekend dat ik druk en lawaaierig ben. Voorheen was zijn verpleegkundige.

Ella is apothekersassistent en gastblogger, ze werkt in een openbare apotheek.

Annelies

Bij mijn collega’s sta ik erom bekend dat ik soms ongeduldig en misschien wel eens te perfectionistisch ben.

Annelies is al heel wat jaren apothekersassistent en nu gastblogger, ze werkt in de dorpsapotheek.

Ben jij de volgende blogger?

Wij zijn enorm trots dat we zoveel gastbloggers hebben die verhalen kunnen delen.

Wil je ook jouw verhaal met ons delen neem dan contact op. Dit kan geheel anoniem voor de lezers.

Advertentie